Hur mycket kostar en hemsida?

Det är en av de vanligaste frågan vi får om hemsidor.  Priset på en hemsida varierar beroende på hur avancerade och personliga lösningar du önskar och hur mycket du är villig att göra själv. 

hur mycket kostar en hemsidaHemsidor kan kosta allt mellan 0 och 100 000 euro.

Priset på hemsidan påverkas bland annat av följande faktorer:

Layouten

Är layouten på hemsidan utgående från mallar eller en unik personlig design?
Använder man sig av mallar som man anpassar med olika färger och kundens egna innehåll så går det snabbt att sätta upp en hemsida. Leverantören kan sälja mallen fler gånger och du behöver därför inte stå för hela kostnaden av uppbyggnaden. Att arbeta fram en unik och personlig layout för din hemsida tar längre tid och är dyrare.

Antal sidor

Här är det sällan tekniken som kostar utan helt enkelt rent arbete. Det handlar om att mata in texter och bilder och få det att se snyggt ut på samtliga språkversioner samt kontrollera att alla länkar fungerar med mera. Det är inget svårt arbete men ju mer sidor man har desto mer tid krävs det av den som utför arbetet.  Om du behöver 30 sidor inklusive undersidor så kanske du kan göra 25 av dessa själv och då sparar du en hel del. Samtidigt lär du dig att hantera din hemsida för framtida uppdateringar.

Funktioner

Webbyråer har ofta paket för olika funktioner. Ibland ingår många funktioner till ett högre paketpris medan vissa prissätter sig tvärt om, mycket få funktioner ingår och du köper det du vill ha till skilt. Fundera därför noga på vilka funktioner du behöver till dina nya hemsida. Då betalar du inte i onödan för oanvända funktioner eller hamnar att hela tiden punga ut med mer för varje enskild funktion du önskar. Bloggverktyg, bildgalleri och nyhetsfunktion är exempel på funktioner till hemsida. Kundanpassade funktioner är t.ex. avancerade formulär.

Innehållet

För att hålla kvar besökaren på hemsidan så är oftast innehållet avgörande. Saknar hemsidan tilltalande innehåll, eller innehåll på ett språk man förstår, så klickar man snabbt vidare. Har man tid och kunskap för skriva och fotografera så kan man göra det själv. Desto mer arbete man gör själv ju förmånligare blir hemsidan. Räkna här också in översättningar för de språk du betjänar dina besökare på. Är text och bild något som du inte har tid eller lust att göra så kontakta webbyrån så kan de göra det åt dig.

TÄNK PÅ:

  • Sökmotoroptimering. Det kan inte göras automatiskt utan är manuellt arbete. När hemsidan är sökmotoroptimerad så rankas den högre i sökmotorer och du kommer få fler besökare till din sida. Det är värt att sökmotoroptimera hemsidan men frågan är bara om man har råd att anlita någon eller väljer man att göra det själv.
  • Översättningar. Fler språkversioner kräver bara inte mer arbete vid uppbyggnad utan också dubbelt eller trefalt med uppdateringar varje gång.
  • Anpassning för mobilen. De flesta hemsidor idag anpassas för mobil och surfplatta men det finns ännu en del webbyråer som tar extra betalt för detta. Har du en gammal hemsida som inte är anpassad för mobil eller surfplatta så löns det nästan alltid att köpa ny framför att anpassa den gamla hemsidan.

 

Prisexempel för hemsidor

Gratis hemsida:

Du registrerar dig hos företaget och tar del av deras tjänster på internet. Hemsidan bygger du upp online i publiceringsverktyget.

Välj en layout från ett antal mallar som du fyller med egna texter och bilder.
Begränsat antal sidor som du själv fyller och bygger upp.
Ingen egen domän utan finns under företagets domän. Exempel dittforetag.kotisivut.fi
Mycket begränsad support

 

Hemsida ca. 600-1500 euro i startkostnad (10-50 euro i månadskostnad)

Du kontaktar en webbyrå som du önskar köpa en hemsida från. Ni planerar tillsammans hemsidans innehåll och uppbyggnad.

Enligt webbyråns mallar byggs din hemsida upp och anpassas för att passa ert företags image
Webbyrån bygger upp ett antal sidor(5-10 st.) åt dig samt sätter upp bilder och texter. Du kan själv bygga på fler sidor
De vanligaste funktionerna; sociala medier, bildgallerier, blogg, nyheter, bildspel, video
Egen domän kopplas till hemsidan Exempel www.mittföretag.fi
Manual och eventuellt skolning i användarfunktionerna
Support från din kontaktperson på webbyrån
 

Hemsida kring 3000-8000 euro i startkostnad (månadskostnad tillkommer)

Du kontaktar en webbyrå som du önskar köpa en hemsida från. Ni planerar tillsammans med designern och programmeraren hemsidans innehåll och uppbyggnad.

Unik design skapat endast åt ert företag, olika design på olika sidor
Webbyrån sätter upp sidorna och innehållet
Text, översättningar och foto sköts via webbyrån
Webbyrån sökmotoroptimerar hemsidan
Avancerade funktioner och egna funktioner utvecklade av programmerare
Egen domän
Manual och eventuellt skolning i användarfunktionerna
Support från din kontaktperson på webbyrån
 

Många drömmer om att driva webbsidor som Facebook eller webbutikerna nelly.com och verkkokauppa.com. Det tycker vi är bra! Utan visionärer skulle det inte existera någon företagsamhet och utveckling. Men för att klargöra en gemensam nämnare för dessa stora hemsidor är att de kostat en förmögenhet att bygga. De flesta anställda på nelly.com är inte modeslavar utan hårt arbetande programmerare och utbildade IT-specialister.

För att nå stjärnorna måste man börja med ett första startskott och sen aldrig sluta blicka uppåt. För att din webbshop skall växa måste den också genomgå ständig utveckling tillsammans med din webbyrå. 

FUNDERA PÅ:

Vad är viktigt för dig när du behöver en ny hemsida? Skall layouten vara unik eller är det viktigare att innehållet är unikt? Är service och support på ditt eget modersmål viktigt? Vilka funktioner behöver din hemsida? Ställ dig dessa frågor. Då kan du också se vad priset på din hemsida ungefär kommer landa.

eniti, hemsidor, kotisivut, vad kostar en hemsida

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Nina Hägen
nina@eniti.fi
Tel. 050 38 222 99

 

Aktuellt